Login

Dobrodošlica 5. godina Dopisne teologije pok. fra. Jerka Fućaka

Ivan Reiner, 04.06.2022.

Pošto smo proslavili središnji blagdan i spasonosno otajstvo naše vjere - Gospodinju Pashu, te blagdan Tijelova, blagdan koji Crkva posebice slavi još od trinaestog stoljeća osvješćujući si dar Euharistije, dar stvarne prisutnosti Gospodnje pod prilikama kruha i vina, dar Boga kojim On daruje Sama sebe svakome od nas, ponovno smo krenuli postojanim "putevima" svagdana liturgijske godine i života kršćanskog poslanja.

Doista, koliko je neshvatljiva i neizmjerna ljubav Božja! Ljubav Boga koji jest Ljubav sama, Emanula – Boga koji hodi s nama kroz svagdašnjicu naših života.

Pred nekoliko smo tjedana proslavili i blagdan Duhova, dan kojim se prisjećamo silaska Duha Svetoga, Duha Branitelja i Životvorca na učenike okupljene u zajednicu – Crkvu, te njihova izlaska u svijet gdje će kao Crkva (ecclesia – zajednica vjernika) ohrabrena i osnažena snagom Duha Svetoga naviještati Evanđelje Gospodina našega Isusa Krista sve do kraja vremena. I mi smo pozvani vršiti Evanđeoski savjet, točnije zadatak, koji Krist Gospodin daje svojim učenicima svih vremena riječima „Pođite po svemu svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju“.

Drugim se Ciklusom Dopisne teologije pok. fra. Jerka Fućeka, a koji nam predstoji kroz sljedeće tri akademske godine, „želi izložiti kako se kršćanska vjera treba shvatiti; živjeti i iskazivati kao odgovor upravo na pitanje sadašnjice i kao presudna Božja pomoć čovjeku našega vremena i trenutka.“

Tijekom prve godine drugog ciklusa DT-a (odnosno pete godine DT-a) kroz osam će pisama biti iscrpno i sustavno obrađena tema „Kršćanin u vremenu i prostoru“. Pisma će vas čekati da ih preuzmete iz pretinca „5. godina“ u skladu s slijedećim rasporedom:

  1. Vjernik u našem vremenu
  2. Kako ljudi doživljavaju sebe
  3. Čovjek pred pitanjem životnoga smisla
  4. Kršćanstvo i svjetske religije – u dijalogu o Bogu i čovjeku
  5. Bog se objavio
  6. Svjedočanstvo Novog zavjeta o Kristu – putovi tumačenja
  7. Isusovo uskrsnuće i spasonosno značenje Isusove smrti
  8. Što može povijesno – kritička metoda o Isusu iz Nazareta

Prvo je pismo pod naslovom „Vjernik u našem vremenu“ već u pretincu! Tekstovi koje pismo donosi pokazuje nam važnost ispravnog razumijevanja vjere i Crkve u današnjim životnim okolnostima, odnosno „posadašnjenje“ Crkve u duhu Drugog Vatikanskog sabora. Izazovima ispravnog razumijevanja odnosa vjere i znanosti kao oživotvorenje riječi enciklike „Fides et ratio“, te važnosti ekumenskog i međureligijskog dijaloga kojega prepoznajemo u Duhu Asiza.

Svima želim obilje Gospodinova mira i blagoslova, te ljubavi, truda i radosti u učenju i proučavanju ovogodišnjih pisama.

A Božji blagoslov za sve nas na ovome putu učenja i rasta u milosti i mudrosti zazovimo riječima molitve druge večernje Božanskog Časoslova: „ Bože, ti otajstvom današnje svetkovine posvećuješ u svakom plemenu i narodu cijelu Crkvu. Izlij na sav svijet darove svoga Duha: što si svojom dobrotom učinio na počecima Crkve, to i danas izvrši u srcu svojih vjernika. Po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu tvome, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.“

Vaš poslužitelj b. Alojzije Ivan OFS

Mir i Dobro

 

Privitci