Login

Treće Pismo

Krešo William Bello, 15.08.2023.

Pismo koje Vam danas stiže donosi u sebi Blagoslov. Donosi riječ koju Vi trebate izgovoriti. Posvijestiti sebi kako je riječ nešto konkretno, što objektivno postoji, zbiljnost koja izlazi iz usta i u isto vrijeme čini ono što znači. Tako piše fra Jerko. Kakva je naša riječ koja izlazi iz naših usta? Kakva je Božja riječ? Imamo riječ koju je Bog izgovorio, koja je postala toliko konkretnom da se utjelovila, po Duhu Svetom, da je postala Riječ.

U početku bijaše Riječ
i Riječ bijaše u Boga
i Riječ bijaše Bog.

(Iv 1,1)

Mir i dobro!

Vrijeme vas nosi i svijet vas živi – crpi svoju snagu iz vaših slabosti, iz vaše kušnje. Taj isti svijet ne zna da time vama čini uslugu, jer „da prokušanost vaše vjere rađa postojanošću“ (Jak 1,3). Stoga, kada se napunimo suzama i pomislimo da nam je svega dosta, na vlastito iznenađenje, moleći psalme pronalazimo taj dašak Božje milosti koji nas dodiruje u lomljenju riječi, u Euharistiji, u otkrivanju čovjeka pored nas. Svjesni Božje prisutnosti tada se pitamo:

Gospodine, tko smije prebivati u šatoru tvome,
tko li stanovati na svetoj gori tvojoj?

(Ps 15, 1)

Znam da ste nestrpljivi kako bi saznali što je dalje fra Jerko Fućak sa svojim suradnicima pripremio u ovom trećem Pismu. Nakon što unesete svoje korisničko ime i lozinku na stranici DT-a, Treće Pismo vas strpljivo čeka da ga preuzmete u pretincu „4. godina“

Tko tako čini,
pokolebat' se neće dovijeka.

(Ps 15, 5)

Liturgija Časova I. Večernje uoči Velike Gospe uokviruje Hvalospjev ovom Antifonom:

Uznesena je Djeva Marija na nebesa. 
Dođite i uzveličajmo Kralja Krista, 
čije je kraljevstvo vjekovječno

Kako bi puninom Duha Svetoga ispunjeni pouzdanjem i ljubavlju mogli zapjevati Hvalospjev spasiteljskom djelu Božjem (Ef 1, 3-10):

U ljubavi nas predodredi za posinstvo ...
Njome nas zamilova u Ljubljenome ...
Nju preobilno u nas uli
zajedno sa svom mudrošću i razumijevanjem ...

Ona po kojoj se Riječ utjelovila - neka Vam Zagovornica naša bude majkom i tješiteljicom, neka Vam otre suzu dok hodite ovom dolinom i neka čujete gdje vam govori kao šapat laganog i blagog lahora o svome Sinu: „Što god vam rekne, učinite!“.

U Zagrebu, na svetkovinu uznesenja Blažene Djevice Marije, 15. kolovoza 2023.

Vaš poslužitelj

Krešo

PS

Od samih početaka Dopisne teologije naš veliki Su-Putnik je bio fra Bonaventura Duda - krsnim imenom Roko. Njemu u čast već četvrtu godinu za redom o blagdanu svetog Roka, 16.8., sudjelujemo na procesiji od njegova rodnog mjesta Krasa (8h) na otoku Krku do par km udaljenog Rasopasa gdje je sveta misa u 9h. Ako netko poželi ići s nama, mjesta još ima a polazak je u 5.30 iz Zagreba kod Arene. Nazovite me na 098 211 686 ako želite ići. 

Privitci