Login

2. Pismo 5. godine

Ivan Reiner, 15.09.2022. 00:00

Dragi/e polaznici/e 5. godine DT. Na spomendan Žalosne Gospe – Majke koju nam je Gospodin dao, a dok iščekujemo blagdan Rana sv. Franje Asiškoga u subotu 17. rujna, pred nama je 2. Pismo ovoga ciklusa.

Namjera je pisaca tekstova ovog Pisma upoznati čitatelja s osnovama kršćanske antropologije, odnosno pružiti odgovore na pitanja „tko i što je doista čovjek?“ i koja je čovjekova uloga u ovome svijetu. Naime, kako bi smo mogli doista plodonosno živjeti svoju Vjeru i pripadajući kršćanski identitet nožno je poći od temeljnih egzistencijalnih pitanja.

Pitanja na koja ovo pismo nastoji pružiti odgovore su i pitanja slobode i odgovornosti, pitanje krivnje i čovjekova odnosa spram njegovih bližnjih. Svatko je od nas „stavljen“ u konkretne životne okolnosti unutar kojih nam je dano Gospodinu služiti, no preduvjet za zdrav kršćanski život jest i zdravo tj. ispravno razumijevanja samoga sebe u odnosu spram drugih pojedinaca i društva, povijesnih okolnosti i okoliša unutar kojega s nalazimo i dano nam je na slobodu djelovati sukladno našoj savjesti.

„Netko negdje posvjedoči:
Što je čovjek da ga se spominješ,
sin čovječji te ga pohađaš.“ Heb 2,6

 

Gospodin Vam dao Mir našega Serafskog Oca Franje.

Vaš poslužitelj b. Alojzije Ivan OFS

Mir i Dobro.

 

Privitci