Login

PUT 09,10

Julije Jakšetić, 18.10.2021. 00:00

Dragi DT-ovci,

pristigao je dvobroj pisma PUT-a u Pretinac pisma DT prve godine. Prigodna riječ poslužitelja i samo pismo možete naći u nastavku.

„Kad već mnogi poduzeše sastaviti izvješće o događajima koji se ispuniše među nama - kako nam to predadoše oni koji od početka bijahu očevici i sluge Riječi - pošto sam sve, od početka, pomno ispitao, naumih i ja tebi, vrli Teofile,

sve po redu napisati da se tako osvjedočiš o pouzdanosti svega u čemu si poučen.“

(Lk 1, 1-4)

 

 

Prisjetimo se sa zahvalnošću sveca kojeg danas slavimo, bez čijeg truda danas ne bismo mogli čitati 'Evanđelje po Luki', kao ni 'Djela apostolska'.

 

Porjeklom Sirijac, po zanimanju liječnik, sv. Luka je prilagodio svoj izričaj kako bi Radosna vijest bila što razumljivija svim kršćanima poganskog porjekla, što je i on sam bio. Iako nije bio učenik za vrijeme Isusovog boravka na zemlji, sv. Luka nam je svojim pisanim tragom prenio dragocjene poruke. Bio je i ostao vjerni pratilac sv. Pavla, o čemu izravno govore neke poslanice (usp. Kol 4,14; Flm 23; 2 Tim 4,11).

 

Početak Lukinog Evanđelja koji smo citirali otkriva nakanu pisca: svjedočanstvo o pouzdanosti svega u čemu smo poučeni. O pouzdanosti svega neka posvjedoče i upravo pristigli materijali našeg fra Jerka Fućaka. Ovaj puta dobivate 'dvobroj' – 9. i 10. pismo. Oba pisma imaju zajedničku temu, a to je ovaj puta Crkva.

 

Svima želimo radosno druženje s priređenim tekstovima! Bog Vas blagoslovio!

 

 

 

 

Privitci