Login

Osmo Pismo

Krešo William Bello, 02.06.2013. 00:00

Mir i dobro!

Ispred samostana sv. Franje na Kaptolu 9 u Zagrebu, nalazi se spomenik Zagrebačkoj Bibliji otkriven u povodu dijamantne obljetnice svećeništva fra Bonaventure Dude.  S njezine otvorene knjige, svako malo, netko zastane, čita ili snima za turistički spomen ova urezana slova:

Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka, i svjetlo mojoj stazi. (Ps 119,105)

Danas, samostan stoji zatvoren, oštećen u potresu koji je pogodio Zagreb. Kapelica sv. Franje je neoštećena, a i spomenik Zagrebačkoj Bibliji stoji i dalje na svom mjestu.

Svete mise održavaju se nedjeljom u domu svetog Ante, odnosno u velikoj dvorani kazališta Komedija, kako je danas poznatiji taj prostor oduzet franjevcima 1945. godine i još uvijek ne u potpunosti vraćen. Obredi Velikog tjedna održani su u posebnim okolnoistima i na način koji je specifičan za situaciju u kojoj se nalazimo danas. Kronološki - prvo zatvaranje slijedom pandemije a nekoliko dana kasnije i potresom. Međutim, upravo ta neuobičajenost dala je svoj posebni pečat i osjećaj zajedništva i povezanosti u stoljetnoij tradiciji zagrebačkog Kaptola 9. Povijest dopisne teologije usko je povezana s ovim samostanom. fra Jerko Fućak i fra Bonaventura Duda djelujući iz tog samostana širili su evanđelje i naviještali Radosnu vijest.

Danas taj samostan nije više za upotrebu i traži temeljitu obnovu. Poziva sve koji su primili toliko toga u njegovim hodnicima i sobicama da pomognu u liječenju rana. Duhovno - molitvom a materijalno - donacijom na Franjevački samostan, Kaptol 9, Zagreb, IBAN HR2723600001502750171 (ZABA).

Time ova riječ Božja utisnuta u metalnu stranicu Biblije uzdignute na ambon pored pločnika kojim mnogi hodaju sa svojim raspoloženjima i razmišljanjima potiče svakoga da izgrađuje svoj put pitajući se: "Čija je to riječ o kojoj govori zapis? Što meni govori ta riječ? Koliko sam spreman utihnuti da čujem njezin odjek u svome srcu i koliko sam spreman zaista poslušati što mi ona govori?". U svojoj spontanoj propovijedi na Cvjetnicu koju je u potpunosti izgovorio iz srca, papa Franjo je govoreći o svim osobama koje susrećemo u riječima Muke Gospodnje, postavio na drugi način ta ista pitanja: "Gdje je moje srce? Kojoj od ovih osoba sam sličan?".

Ovim pismom završavamo četvrti Put Dopisne teologije. Kroz osam pisama dolazila je riječ Božja putem Interneta, iskoračila je iz svijeta šapirografa i po rukama vrijednih poslužitelja pred puno godina unišla u digitalni svijet komunikacija. Došla je na zaslon vašeg računala kako bi Riječ tijelom postala (usp. Iv 1,14).

Stoga, ako i niste pročitali sva Pisma, ne sustajte, ne klonite duhom i ne govorite protiv sebe. Jer i to što čitate ove retke, znači da – HODATE – nastavite hodati, time i sebe izgrađujete a onda ćete time i svjedočiti snagu opredjeljenja za Isusa Krista.

Unesite svoje korisničko ime i lozinku na stranici DT-a, Osmo Pismo vas strpljivo čeka da ga preuzmete u pretincu „4. godina“:

http://dt.com.hr/DT_04/?action=view&id=56

Jer velika mi djela učini Svesilni, sveto je ime njegovo.
(Časoslov, Večernja, Evanđeoski hvalospjev)

Po riječima Svetog Oca: „Veliki je tjedan vrijeme milosti koje nam Gospodin daje da otvori vrata našega srca, našega života, naših župa – kakve li samo štete što su mnoge župe zatvorene! – pokreta, udruga, i da "izađemo" ususret drugima, da budemo drugima bližnji koji će im nositi svjetlo i radost svoje vjere. Izlaziti uvijek! I to s Božjom ljubavlju i nježnošću, u poštivanju i strpljivosti, znajući da mi stavljamo naše ruke, naše noge, naše srce, ali je Bog taj koji ih vodi i daje da svako naše djelo urodi plodom. Svima želim da proživite dobro ove dane odvažno slijedeći Gospodina, noseći u sebi samima zraku njegove ljubavi onima koje susrećemo na svom životnom putu.

Hvala tebi, što čitaš ove retke, na proteklih godinu dana zajedničkoga hoda u vremenu koje nikada nije bilo prikladnije za kršćanina da se približi svom Putu, svojoj Istini, svome životu.

Sretan Vam i blagoslovljen Uskrs!

U Zagrebu, na Uskrs,4. travnja 2021.

Krešo

Privitci