Login

Šesto Pismo

Krešo William Bello, 06.01.2023. 00:00

Mir i dobro!

Ovaj pozdrav želi donijeti Mir – ali mir koji nije od ovoga svijeta. Iza nas se nalazi jedna kalendarska godina. Godina u kojoj smo doživjeli i proživjeli mnogi nemir. Mislimo li da je to samo danas ili u prošloj godini, varamo se. To je bilo, jeste i biti će – dok je ovoga svijeta. Ali svjetlo zvijezde koje smo vidjeli na Božić obasjalo je Ivana Krstitelja i svjedoke na obali rijeke Jordan. Taj odraz zvijezde razbio je tamu nemira kako bi izveo Mlado Sunce koje nas obasja nutarnjim sjajem kojim sja svaka nada koja se nalazi u Bogu. Na svetkovinu Bogojavljenja Crkva pjeva pripjevni psalam 72:

U danima njegovim cvjetat će pravda
i mir velik — sve dok bude mjeseca.

I vladat će od mora do mora
i od Rijeke do granica svijeta.(Ps 72, 7-8)

Kako li snažno zvuče ove riječi u našoj nutrini uznemirenoj svijetom u kojemu živimo! Donose taj drugi, mir Božje prisutnosti, mir koji donosi uronjenost u Boga. Znamo li se prepustiti tom Božjem miru? To nas želi podučiti fra Jerko:

„I uza sve poteškoće, ili možda baš kroz poteškoće, Psaltir je povlašteni molitvenik Crkve. Ni jedna druga knjiga Svetog pisma SZ-anije toliko puta prevedena (čak i na hrvatski), ni jedna se toliko puta ne navodi, nijedna se toliko ne tumači kao baš Psaltir.“ 

Blažen onaj kome je grijeh otpušten,
kome je zločin pokriven!

Blago čovjeku kome Gospodin ne ubraja krivnju
i u čijemu duhu nema prijevare! (Ps 32, 1-2)

I još: „Psaltir je nadahnuti molitvenik, smijemo reći baš molitvenik Duha Svetoga. To znači: glavni mu je autor Bog, Duh Sveti, kao i cijeloj Bibliji. I netko je lijepo rekao: "Ako Bibliju usporedimo s voćnjakom, Psaltir je voćnjak u cvatu. " 

Istina je da ima mnogo toga što će molitelj psalama istom s vremenom naučiti. Da npr. Mojsije i David nisu samo velike osobnosti Izraelove povijesti nego i veliki likovi povijesti spasenja. Da Jeruzalem, glavni grad Božje države, i Sion, jeruzalemski brežuljak na kojem je stajao Hram - mjesto Božje nazočnosti, za kršćanskog molitelja ima još dublje značenje nego što ga je nekoć imao za Izraelca. Jeruzalem, jednako kao i Sion i Hram, označuje Božje stanovanje.“

Nakon što unesete svoje korisničko ime i lozinku na stranici DT-a, Šesto Pismo vas strpljivo čeka da ga preuzmete u pretincu „4. godina“:

http://dt.com.hr/?site_id=11&action=view&id=54

Ovo Pismo dolazi na zaslon vašeg računala putem Interneta. Ono slijedi istu onu Zvijezdu koju je slijedilo srce troje maga, mudraca, kraljeva - troje ljudi koji su iz dalekih krajeva osjetili poziv da potraže blago – neprocjenjivo i van svih očekivanja. Kada otvorite ovo Pismo i kada ga počnete čitati, posvijestite u sebi da su to riječi koje vam piše fra Jerko Fućak zajedno sa svojim suradnicima i da su to pokloni koji se stavljaju pred Vas, pred malog Božića koji je rođen u noći Vašeg Božića i koji počiva u toplini Vašega srca, Vaše pobožne duše koja ga njeguje, koja mu pjeva, koja ga hrani i povija i uspavljuje i koja mu se klanja – i zahvaljuje.

Radujte se Gospodinu i kličite, pravedni,
kličite svi koji ste srca čestita! (Ps 32, 11)

Molimo za one koji donose i provode zakone zemlje. U ovo vrijeme puno se govori i piše o Istini. Kao i pred dvije tisuće godina i danas se kraljevi i namjesnici boje Onoga koji treba doći. I u tom strahu ne prezaju ni od čega. O njima govori Himan II. Večernje Bogojavljenja:

Što dršćeš, kruti Irude,
Od Kralja koji dolazi?

"Bogojavljenje se odnosi prema Božiću nekako kao Duhovi prema Uskrsu, kao njegova punina: Bogojavljenje je očitovanje Božića svim narodima" (Bonaventura Duda). I zaista, činjenica da gledamo Boga utjelovljenog u Čovjeku meni govori da se Bog rodio u čovjeku: meni, tebi i svakome koji dobre volje i pun mira spremno položi sebe u jaslice ovoga svijeta, radi onih najmanjih, radi onih slabih. Da onaj koji je u tim istim jaslama prohoda uzraste i čvrstim korakom krene na Put koji je Istina i Život. Svojima dođe! Neka nam ova godina bude godina Puta Pročišćenja, Puta Prosvjeljenja, Puta Sjedinjenja.

Kako li snažno kliče psalmista u Službi Čitanja na Krštenje Gospodinovo u Psalmu 66:

Kliči Bogu sva zemljo,
opjevaj slavu imena njegova,
podaj mu hvalu dostojnu.

Recite Bogu: "Kako su potresna djela tvoja!"

I upravo ta djela neka obilježe našu vjeru, jer " Dječice, ne ljubimo riječju i jezikom, već djelom i istinom. (1Iv 3,18)". A papa Franjo u svojoj poruci za 1. Dan siromaštva, poziva sve ljude dobre volje, a posebno kršćane: " Blagoslovljene ruke koje se otvaraju ne tražeći ništa za uzvrat, bez ”ako”, bez ”međutim” i bez ”možda”: to su ruke po kojima na braću silazi Božji blagoslov"

Neka Vas Gospodin hrani i brani darovima koje ćete primiti otvorena srca. Ne bojte se! U Gospodina se uzdajte. I budite milosrdni!

U Zagrebu, na svetkovinu Bogojavljenja

6. siječnja 2023.

Vaš poslužitelj Krešo

Privitci