Login

Šesto pismo

Sanja Bašić, 21.12.2019. 00:00

Dragi prijatelji, sudionici prve godine II. ciklusa Dopisne teologije!

Šesto pismo dobivate u osmini Božića o kojem p. Bonaventura Duda u svojoj knjizi „Svijeta Razveselitelj“ između ostalog piše:

„Božić je ushitan blagdan baš zato što se dogodio. Sva božićna liturgija duboko je pod dojmom toga događaja, što Onaj koji od vječnosti bijaše Božji Sin, danas postade Sinom čovječjim.

U srcu kršćanstva stoji, dakle, božićni misterij u svojoj bogočovječnosti: na Božić se na zemlji počela pisati povijest Boga, da bi se na nebu otpočela pisati povijest svakog čovjeka.

To nas uvodi u samu bit kršćanstva, u samu srž kršćanske vjere. Kršćanstvo se hoće zbiti. Ne samo u moralnom djelovanju, nego – za sve je kršćansko bivovanje odlučna Kristova riječ: „Ne, neće u kraljevstvo nebesko unići koji govori: Gospodine! Gospodine! – već samo onaj koji bude činio volju moga nebeskog Oca“.

fra Bonaventura Duda je znao reći "zagrlimo ga u molitvi", kada je bila riječ o nekom događaju u kojemu je nekoga dotaknula tuga, žalost, nesreća. Na odlasku jedne i dolasku druge godine, samo se znamenka mijenja i broj povećava. Stoga vam kažem: "zagrlimo se u molitvi"!

Neka vam je blagoslovljena ova nova godina i svaki dan neka vam bude Božić,

Vaš poslužitelj Krešo

Privitci