Login

Put 13 i 14

Ne bojte se! Evo javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj - Krist, Gospodin. I evo vam znaka: naci cete novorodjenče povijeno gdje leži u jaslama.“ (Lk 2,10-12) Dragi DT-prijatelji, ovaj znak koji se dogodio u određenom trenutku ljudske povijesti, i danas je podjednako aktualan. Aktualan je zato što se isti Krist Gospodin želi danas opet iznova roditi u nama – u  jaslicama naših srdaca. Neka naš život bude ona anđeoska pjesma kojom su anđeli počastili Boga i ljude dobre volje. Dakle, otvorimo vrata srca Spasitelju, jer Njegovo rađanje u nama je ujedno i naše rađanje na život djece Božje (usp. Iv 1,12).  Ovom prigodom primite na dar pisma koja će Vam posvijestiti značenje sakramenata – vidljivih  znakova Kristove prisutnosti. 

Julije Jakšetić, 25.12.2021.

Put-11,12

Dragi polaznici DT-a,

 

pristigao je dvobroj pisma PUT-a u Pretinac pisma DT prve godine. Prigodna riječ poslužitelja i samo pismo možete naći u nastavku.

Julije Jakšetić, 21.11.2021.

PUT 09,10

Dragi DT-ovci,

pristigao je dvobroj pisma PUT-a u Pretinac pisma DT prve godine. Prigodna riječ poslužitelja i samo pismo možete naći u nastavku.

Julije Jakšetić, 18.10.2021.

Put-08

„I nasta rat na nebu: Mihael i njegovi anđeli zarate se sa Zmajem. Zmaj uđe urat i anđeli njegovi, ali ne nadvlada. I ne bijaše im više mjesta na nebu. Zbačenje Zmaj veliki, Stara zmija - imenom Đavao, Sotona, zavodnik svega svijeta.Bačen je na zemlju, a s njime su bačeni i anđeli njegovi.“(Otk 12, 7-9)   „Tko je kao Bog“ – „Snaga Božja“ – „Bog liječi“. Tako prevodimo imena trojice arkanđela koje smo slavili... Iako značajno prisutni u povijesti spasenja, anđeli kao duhovna bića izmiču svakom povijesnom razmatranju, te stoga ne možemo opisivati njihov život kao što to činimo sa životom svetaca. Ali možemo radosno slaviti njihov blagdan i pouzdavati se u njihovu zaštitu, znajući da služe Bogu i pomažu u izvršenju Njegove volje, kako na nebu, tako i na zemlji. Danas u Vaše ruke stiže i 8. pismo, koje nosi naslov „NOVOZAVJETNO SVJEDOČANSTVO O KRISTU“. Neka Vam ono pomogne produbiti poznavanje Novog zavjeta, tj. poznavanje Isusa Krista. Nadamo se da ćete uživati i u bogatoj i raznolikoj čitanci 8. pisma. Do sljedećeg javljanja, neka Vas sve prati blagoslov Božji i zaštita anđela nebeskih! Srdačan pozdrav, svako dobro!   Julije sa suradnicima   P.S. Sljedeća pisma (bit će to „dvobroj“ – 9. i 10. pismo) Vam planiramo poslati na blagdan sv. Lukeevanđelista (18.10.2013.).

Julije Jakšetić, 28.09.2021.

Put-7

 „Neprijateljstvo ja zamećem izmedju tebe i žene, izmedju roda tvojeg i roda njezina... “ (Post 3,15)     Dragi DT polaznici,   Odabirom navedenih riječi koje Bog upućuje zmiji u Knjizi postanka, htjeli smo zapravo podsjetiti kako se već na početnim stranicama Biblije daje naslutiti jedan veliki plan, u kojem će posebnu ulogu odigrati jedna Žena. Taj plan se u Bibliji više puta spominje i razotkriva. Tako će prorok Mihej reći: „Zato će ih Jahve ostaviti dok ne rodi ona koja ima roditi“ (Mih 5,2). Prorok Izaija će govoriti: „Evo, začet će djevica i roditi sina i nadjenut će mu ime Emanuel“ (Iz 7,14) ...   Danas znamo tko je ta Žena. Danas ju možemo susresti i radovati se danu njezina rođenja... A tamo gdje susretnemo Mariju, tamo ćemo susresti i njezinog Sina. Njezin Sin tema je i ovog 7. pisma, naslova „ISUS KRIST, GOSPODIN I SIN BOŽJI“. Vjerujemo da će Vam ovo pismo biti posebno zanimljivo i korisno...   Našoj nebeskoj Majci sretan rođendan! Nekima sretan imendan, a svima pozdrav i blagoslov!  

Julije Jakšetić, 08.09.2021.

Put-06

„Kad Isus vidje majku i kraj nje učenika kojega je ljubio, reče majci: 'Ženo! Evo ti sina!' Zatim reče učeniku: 'Evo ti majke!'“ (Iv 19,26)   Dragi DT-ovci, vjerojatno niti jedna žena u povijesti nije dobila toliko različitih zaziva i izraza štovanja, kao što je to dobila Marija, čijeg se uznesenja u nebesku slavu danas spominjemo. Od svih lijepih riječi izrečenih o Mariji, u ovom popratnom pismu citirali smo samo Isusove riječi „evo ti majke“, jer riječ MAJKA dovoljno govori sama za sebe... Dakako, ono što je Isus rekao učeniku kojega je ljubio, vjerujemo da neprestano govori i svakome od nas... I mi smo još jedan u nizu naraštaja koji nebesku majku Mariju zovu blaženom (Lk 1,48), blagoslivljajući nju osobno i Isusa, plod utrobe njezine. Stoga nek' Vam je blagoslovljen današnji blagdan i druženje s novopristiglim 6. pismom, koje obrađuje temu „USKRSNUĆE ISUSOVO I SLANJE DUHA“. Sradačan pozdrav, svako dobro!   Julije sa suradnicima, P.S. : sljedeće pismo očekujte o blagdanu Male Gospe.

Julije Jakšetić, 15.08.2021.

Put-05

Objavljeno pismo PUT-a 5

Objavljujemo 5. pismo PUT-a zajedno s popratnim tekstom poslužitelja. 

 

Julije Jakšetić, 22.07.2021.

Put-04

Julije Jakšetić, 24.06.2021.

Put-03

  Danas je blagdan Presvetog Srca Isusova,   u pretincu pisama pronaći ćete pismo naslova „Svjedočanstva vjere Starog zavjeta“ pruža brojne informacije koje su neophodne za ispravni pristup i bolje razumijevanje cjelokupnog Starog zavjeta.        Bog s Vama,   Julije sa suradnicima   

Julije Jakšetić, 11.06.2021.

Put-02

Danas Crkva slavi Otajstvo Tijelova - doslovce, 'Riječi koja je Tijelom postala', jednom u vremenu, a sada opetovano na našim oltarima da postane hrana. Kao što se roditeljstvo najbolje očituje u ljubavi koja skrbi o svojoj djeci, napose u prehranjivanju te iste djece da fizički stasaju, tako i Nebeski Roditelj daje svoju Hranu nama da u Duhu stasamo i obnovimo se na sliku njegove Riječi. Zato, prigodom ove svetkovine, dostavljamo vam novo pismo PUT-a.  Neka vam ovo pismo bude 'duhovna hrana' i neka ojača vašu kršćansku vjeru.   Bog s Vama!   Julije sa suradnicima

Julije Jakšetić, 03.06.2021.

Put-01

 1. Postoje li ispiti u Dopisnoj teologiji?  
  Svakako, ali na nebu. Vaše znanje provjeravate na temelju pitanja koja se objavljuju na Internetu i međusobno u druženju. Možda i preko e-maila, s kolegama(-icama).

 2. Podupire li nas crkvena vlast? 
  Dakako. Imamo dopuštenje Instituta za teološku kulturu laika i Nadbiskupije zagrebačke.

 3. Jesu li svećenici i teolozi u Dopisnu teologiju uključeni? 
  Nažalost još nisu, ali se nadamo i molimo se dragom Bogu da se to dogodi. Sve bi onda bilo lakše. Ako imate nekog tko bi želio, bilo bi to divno. Ovako smo 'ovce bez pastira'.

 4. Dobije li se na kraju tečaja neka potvrda i koliko ona vrijedi? 
  Da, dobije se na kraju svakog (godišnjeg) tečaja. A vrijedi koliko ste vremena i truda u nju uložili. Inače na tržištu novca i zaposlenja ne vrijedi ništa.

 5. Koliko ciklusa ima? 
  Puno - dovoljno za teološku izobrazbu laika. Pogledajte na http://zrno.fsb.hr/blago/Ciklusi.htm.

 6. Što ako sam spriječen primati tečaj do kraja ili ga ne budem mogao(-la) pratiti? 
  Ništa zato, samo javite da Vam prestanemo sa slanjem materijala i sve je riješeno. Ako je tečaj samo pretežak, a želje ima, onda treba težinu podijeliti sa suPUTnicima i daj Bože zagrijanim teolozima za naš PUT!

 7. Plaća li se školarina? 
  Da, plaća se - molitvom i dobrim djelima, marljivim učenjem i eventualnom suradnjom u pretipkavanju tekstova (ciklostilom) napisanih dokumenata iz 1969. u računalo ili priprave utipkanih dokumenata. Posla ima, za sve koji to žele.

 8. A što će biti u prvom tečaju i kad će on početi? 
  Počet će za novu generaciju 2021. na Duhove i trajat će do idućeg Uskrsa, svatko će u svoj sandučić primati e-mail pisma svaka tri-četiri tjedna. 

 9. Znači mi nismo prvi? 
  Ne, niste prvi. Prije Vas je tečaj upisalo 18 prošlogodišnja polaznika i oni dobivaju pisma redoslijedom kako piše na Blagu. A prije prošlogodišnjih polaznika, davne 1969.-1972. bile su i dvije generacije koje su to prošle primanjem pisama preko obične pošte. Imali su neumornog fra Jerka koji se zajedno sa svojim kolegama brinuo o sastancima, druženjima, ispitima...

 10. Kako ćemo čitati pisma? 
  Pisma su pretvorena u .pdf format, kako bi se mogla čitati neovisno o računalu koje imate. Za njihovo čitanje dovoljan Vam je besplatni program koji se zove AcrobatReader a može se uzeti sa site-a http://www.adobe.com klikom na ikonicu 'Get Acrobat Reader'. Nakon instalacije programa svaki .pdf dokument se može pročitati. Čitanje sa zaslona računala je jednostavno, ali možeto dokument ispisati i sebi na papir i uvezati kad se skupi dovoljno.

 11. Jako me interesira tko je organizator dopisne teologije ? 
  Nije tajna: organizator je Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika, Gundulićeva 12/III, Zagreb - s dopuštenjem "Instituta za teološku kulturu laika" i crkvenih vlasti.

Tehnička pitanja

 1. Znam korisničko ime, ali ne znam lozinku. Kako da je saznam?
  U tom slučaju morate obnoviti lozinku preko vaše email adrese s kojom ste se prijavili na DT na poveznici obnova lozinke.
 2. Ne znam korisničko ime niti lozinku. Što trebam učiniti?
  U tom slučaju trebate se javiti svom poslužitelju i tražiti korisničko ime. Kako bi došli do lozinke učinite korak 1. iz Tehnička pitanja.
 3. Kako doći do pisama prijašnjih godina? Sva pisma prijašnjih godina nalaze se na glavnom portalu pod STUDIJ i redna broja godina studija.

Julije Jakšetić, 23.05.2021.