Login

Osmo Pismo

Mir i dobro!

Ispred samostana sv. Franje na Kaptolu 9 u Zagrebu, nalazi se spomenik Zagrebačkoj Bibliji otkriven u povodu dijamantne obljetnice svećeništva fra Bonaventure Dude.  S njezine otvorene knjige, svako malo, netko zastane, čita ili snima za turistički spomen ova urezana slova:

Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka, i svjetlo mojoj stazi. (Ps 119,105)

Krešo William Bello, 31.03.2024.

Sedmo Pismo

Mir i dobro!

"Ovo su dani obraćenja: oslobodimo se grijeha i spasimo duše svoje." (Č II str.36.)

Piše Luka u 10. glavi svojega Evanđelja: „U koju god kuću uđete, najprije recite: „Mir kući ovoj!“.“ (Lk 10,5). Tako i ovaj ulazak u intimu tvoga doma neka prati ovaj pozdrav.

Krešo William Bello, 14.02.2024.

Šesto Pismo

Mir i dobro!

Ovaj pozdrav želi donijeti Mir – ali mir koji nije od ovoga svijeta. Iza nas se nalazi jedna kalendarska godina. Godina u kojoj smo doživjeli i proživjeli mnogi nemir. Mislimo li da je to samo danas ili u prošloj godini, varamo se. To je bilo, jeste i biti će – dok je ovoga svijeta. Ali svjetlo zvijezde koje smo vidjeli na Božić obasjalo je Ivana Krstitelja i svjedoke na obali rijeke Jordan. Taj odraz zvijezde razbio je tamu nemira kako bi izveo Mlado Sunce koje nas obasja nutarnjim sjajem kojim sja svaka nada koja se nalazi u Bogu. Na svetkovinu Bogojavljenja Crkva pjeva pripjevni psalam 72:

U danima njegovim cvjetat će pravda
i mir velik — sve dok bude mjeseca.

I vladat će od mora do mora
i od Rijeke do granica svijeta.(Ps 72, 7-8)

Krešo William Bello, 06.01.2024.

Peto Pismo

Krist kralj svega stvorenja. Kraljevstvo je njegovo ovdje, sada, među nama. Mi smo podanici tog vladara. U istom trenu - mi smo vladari cijelog tog kraljevstva. Dana nam je sloboda i sva vlast da budemo i podanici i vladari. Samo o nama ovisi koliko smo svjesni i koliko smo spremni ispuniti tu svoju zadaću koja nam je povjerena u trenutku našega krštenja. Koja nam je dana kada smo urasli u Krista. Bojimo li se te slobode? Bojimo li se te zadaće? Nije potrebno.

Gospodin mi je svjetlost i spasenje
koga da se bojim?

Gospodin je štit života moga
pred kime da strepim? (Ps 27, 1-2)

 (kliknite naslov za cijeli tekst)

Krešo William Bello, 26.11.2023.

Četvrto Pismo

Mir i dobro!

Jer kako kaže psalam 19:

Nebesa slavu Božju kazuju,
naviješta svod nebeski djelo ruku njegovih.

O blagdanu svetih anđela Mihaela, Gabrijela i Rafaela, stol Riječi stavlja pred nas čitanja iz knjige o Danielu (7, 9-14), Psalam u kojemu molimo Gospodina da nas izbavi od svih koji nam prijete (Ps 138, 1-5) ali i knjigu Otkrivenja (Otk 12,7-12a). Mnogi se u današnje vrijeme bude u noćnim morama, pitajući se kako kruh naš svagdanji osigurati? A kada se otvorimo Duhu i dopustimo našim Anđelima koji su po Božjem obećanju nama dani kao Čuvari puta pred Lice Svevišnjega, tada u noćnim viđenjima gle, na oblacima nebeskim dolazi kao Sin čovječji. I nastaje mir, nastaje smirenje i tonemo u san u kojemu nam Gospodin daje dok mi spavamo

 

Krešo William Bello, 29.09.2023.

Treće Pismo

Pismo koje Vam danas stiže donosi u sebi Blagoslov. Donosi riječ koju Vi trebate izgovoriti. Posvijestiti sebi kako je riječ nešto konkretno, što objektivno postoji, zbiljnost koja izlazi iz usta i u isto vrijeme čini ono što znači. Tako piše fra Jerko. Kakva je naša riječ koja izlazi iz naših usta? Kakva je Božja riječ? Imamo riječ koju je Bog izgovorio, koja je postala toliko konkretnom da se utjelovila, po Duhu Svetom, da je postala Riječ.

U početku bijaše Riječ
i Riječ bijaše u Boga
i Riječ bijaše Bog.

(Iv 1,1)

Krešo William Bello, 15.08.2023.

Drugo Pismo

Mir i dobro!

Psaltir sadrži zbirku svega što je u Starom savezu korisno i spasonosno. Psaltir je kao vrt, u kom su dozreli svi plodovi ostalih knjiga dodavši im pjesnički oblik. (S.Atanasiu, Ep.ad Marcellinam, PG 27 12). Božanski Časoslov dopunjava Psaltir s dijelovima Novog Zavjeta, himnima i čitanjima. U svom 8. broju, I. godine izlaska, dana 21.11.1962., novo pokrenuti "Glas s Koncila" prenosi razmišljanja konciiskih Otaca: "svi su isticali važnost brevijara za duhovni život ne samo kontemplativnih redovnika nego i pastoralnog svećenstva. Više puta se ponavljalo: hvaliti Boga to je glavna služba svećenika; božanski oficij izvor je milosti za cijelu Crkvu, sredstvo osobnog posvećenja, neiscrpivo vrelo utjehe; to je duševna hrana i oslonac mlađima u poteškoćama i brigama, starijima u slabosti i bolesti, ....".

 

Krešo William Bello, 29.06.2023.

Dobrodošlica polaznicima DT-a generacije 2020. na 4. godini - Psalmi (šk.g. 2023/2024)

Psalam je naime hvalospjev Bogu, blagoslov puka, zborna hvala, riječ je sviju, glas Crkve, ispovijest izražena pjesmom, prisni izraz radosti. Psalam ublažuje srdžbu, oslobađa od briga , pridiže žalosne, obrušava u noći, poučava po danu, štiti u bojazni, pruža blagdansko raspoloženje. On je slika smirenosti, zalog mira i sloge, koji poput citre razne nejednake glasove slijeva u jedan skladni pjev. Psalam neka odjekuje u jutro, psalam neka prati i zalaz sunca. U psalmu se natječe pouka s milošću. On se pjeva za zabavu i pouku. Kad čitaš psalme, što ti manjka? Psalam uspaljuje želju za svetom ljubavlju. U psalmu nalazim žar objave, svjedočanstvo uskrsnuća i obećanih darova. U psalmu učim izbjegavati grijeh. Psalam me uči, da se ne stidim kajati se za grijeh.

Ovako piše fra Aleksa Benigar u svojim „Razmatranjima vrhu Psalama“.

Krešo William Bello, 28.05.2023.

Prvo pismo

Gospodine, Bože naš,

divno li je ime tvoje po svoj zemlji,

veličanstvom nebo natkriljuješ!

 

U ustima djece i dojenčadi

hvalu si pripravio protiv neprijatelja,

da postidiš mrzitelja, tlačitelja.

 

Gledam ti nebesa, djelo prstiju tvojih,

mjesec i zvijezde što ih učvrsti —

pa što je čovjek da ga se spominješ,

sin čovječji te ga pohađaš?

(Ps 8 1-3)

Ovako počinje Psalmodija službe Čitanja Liturgije časova na svetkovinu Presvetog Trojstva. Pjesma Davidova kojom iskazuje hvalu Darežljivosti Stvoriteljevoj. Poput iskaza začudnosti da ispod tako velikih nebeskih tijela  Gospodin gleda na malene i daruje im - Psalme. Pjesme za one koji ove godine kreću Četvrtim Putem Dopisne teologije kako bi mogli čista srca i vedra uma prihvatiti najljepše molbe, hvale i zahvale koje su satkane u kanticima Psaltira.

Mario Essert, 28.05.2023.

Obnova crkve i samostana sv. Franje na Kaptolu 9 nakon potresa

Neki su me pitali kako se može uplatiti za obnovu samostana sv. Franje na Kaptolu 9, pa evo uputa: 
Primatelj: Franjevački samostan 
IBAN: HR2723600001502750171 
model HR99 
Opis "obnova crkve i samostana nakon potresa". 
Iznos:

Krešo William Bello, 24.04.2020.

Kako preuzeti Pismo?

Pisma mogu preuzeti iz "Pretinac pisama" prijavljeni polaznici Dopisne teologije 4. godine. Nakon prijave putem gumba "Login" sa svojim korisničkim imenom i lozinkom biti će vam dostupna sva objavljena Pisma.

Preporučam stoga da provjerite svoje korisničko ime i lozinku prijavom na slijedećem linku.

Ukoliko ste zaboravili svoju lozinku, zatražite novu na ovom linku. Vodite računa da unesete e-mail koji ste koristili prilikom upisa na Dopisnu teologiju.

Ukoliko imate poteškoća u radu slobodno se obratite poslužitelju 4. godine DT-a za pomoć putem e-mail adrese s koje ste dobili Pozdravno pismo.

Mir i dobro. Vaš poslužitelj - Krešo

Krešo William Bello, 14.05.2014.