Login

Put-01

Julije Jakšetić, 23.05.2021. 00:00

 1. Postoje li ispiti u Dopisnoj teologiji?  
  Svakako, ali na nebu. Vaše znanje provjeravate na temelju pitanja koja se objavljuju na Internetu i međusobno u druženju. Možda i preko e-maila, s kolegama(-icama).

 2. Podupire li nas crkvena vlast? 
  Dakako. Imamo dopuštenje Instituta za teološku kulturu laika i Nadbiskupije zagrebačke.

 3. Jesu li svećenici i teolozi u Dopisnu teologiju uključeni? 
  Nažalost još nisu, ali se nadamo i molimo se dragom Bogu da se to dogodi. Sve bi onda bilo lakše. Ako imate nekog tko bi želio, bilo bi to divno. Ovako smo 'ovce bez pastira'.

 4. Dobije li se na kraju tečaja neka potvrda i koliko ona vrijedi? 
  Da, dobije se na kraju svakog (godišnjeg) tečaja. A vrijedi koliko ste vremena i truda u nju uložili. Inače na tržištu novca i zaposlenja ne vrijedi ništa.

 5. Koliko ciklusa ima? 
  Puno - dovoljno za teološku izobrazbu laika. Pogledajte na http://zrno.fsb.hr/blago/Ciklusi.htm.

 6. Što ako sam spriječen primati tečaj do kraja ili ga ne budem mogao(-la) pratiti? 
  Ništa zato, samo javite da Vam prestanemo sa slanjem materijala i sve je riješeno. Ako je tečaj samo pretežak, a želje ima, onda treba težinu podijeliti sa suPUTnicima i daj Bože zagrijanim teolozima za naš PUT!

 7. Plaća li se školarina? 
  Da, plaća se - molitvom i dobrim djelima, marljivim učenjem i eventualnom suradnjom u pretipkavanju tekstova (ciklostilom) napisanih dokumenata iz 1969. u računalo ili priprave utipkanih dokumenata. Posla ima, za sve koji to žele.

 8. A što će biti u prvom tečaju i kad će on početi? 
  Počet će za novu generaciju 2021. na Duhove i trajat će do idućeg Uskrsa, svatko će u svoj sandučić primati e-mail pisma svaka tri-četiri tjedna. 

 9. Znači mi nismo prvi? 
  Ne, niste prvi. Prije Vas je tečaj upisalo 18 prošlogodišnja polaznika i oni dobivaju pisma redoslijedom kako piše na Blagu. A prije prošlogodišnjih polaznika, davne 1969.-1972. bile su i dvije generacije koje su to prošle primanjem pisama preko obične pošte. Imali su neumornog fra Jerka koji se zajedno sa svojim kolegama brinuo o sastancima, druženjima, ispitima...

 10. Kako ćemo čitati pisma? 
  Pisma su pretvorena u .pdf format, kako bi se mogla čitati neovisno o računalu koje imate. Za njihovo čitanje dovoljan Vam je besplatni program koji se zove AcrobatReader a može se uzeti sa site-a http://www.adobe.com klikom na ikonicu 'Get Acrobat Reader'. Nakon instalacije programa svaki .pdf dokument se može pročitati. Čitanje sa zaslona računala je jednostavno, ali možeto dokument ispisati i sebi na papir i uvezati kad se skupi dovoljno.

 11. Jako me interesira tko je organizator dopisne teologije ? 
  Nije tajna: organizator je Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika, Gundulićeva 12/III, Zagreb - s dopuštenjem "Instituta za teološku kulturu laika" i crkvenih vlasti.

Tehnička pitanja

 1. Znam korisničko ime, ali ne znam lozinku. Kako da je saznam?
  U tom slučaju morate obnoviti lozinku preko vaše email adrese s kojom ste se prijavili na DT na poveznici obnova lozinke.
 2. Ne znam korisničko ime niti lozinku. Što trebam učiniti?
  U tom slučaju trebate se javiti svom poslužitelju i tražiti korisničko ime. Kako bi došli do lozinke učinite korak 1. iz Tehnička pitanja.
 3. Kako doći do pisama prijašnjih godina? Sva pisma prijašnjih godina nalaze se na glavnom portalu pod STUDIJ i redna broja godina studija.
 1. Draga braćo i sestre, polaznici dopisne teologije 

  Upravo ste primili prvo pismo u nizu pisama iz ciklusa „PUT“ – ciklusa I. godine studija dopisne teologije. Ovim pismom započinje naše duhovno druženje kroz pobliže upoznavanje otajstava naše vjere na pristupačan način u obliku pisama. Živimo u vremenu blagodati informacijskog doba gdje čitav svijet nam je dostupan na dlanu. Zato, i ova pisma, na ovakav način vama dostupna, žele doći ljudima dobre volje, Vama, kao sredstvo po kojem dete se približavati Bogu. 

  Studij koji je pok. fra Jerko Fućak sa suradnicima godinama marno gradio, zaživio je na inicijativu „Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika“ (HKDPD) i u elektroničkom obliku. Pritom se nastojalo biti što vjerniji originalu, uključujući i sam izgled. Želimo isto tako potaknuti vas na druženje s DT-om, odnosno potaknuti vas da koristite informatičke prilike koje su nam ponuđene i budete aktivni članovi na web stranicama DT-a. U prvom redu, ono de biti 'spremnik' vaših pisama koji ćete dobivati. 

  Naše druženje započeti ćemo s prvim pismom s naslovom „VJEROVATI DANAS“ koje je u suštini uvodno pismo. Pismo obrađuje neka univerzalna pitanja o životu, vjeri i Crkvi. Drugi dio općenito nabraja vrste tekstova s kojima dete se susretati, dajući pritom savjete kako im pristupati. U trećem dijelu, očekuje vas „čitanka“ – rubrika sa pažljivo odabranim tekstovima vezani za temu obrađenu u pojedinom pismu. Za one koji žele znati više, u pismu je ponuđen veći broj referenci na teme koje vas posebno dotaknu za daljnje proučavanje. 

  I poslužiti ću se riječima sv. Pavla , zazivajući na vas Božji blagoslov za Put kojim ste pošli: 

  Zato prigibam koljena pred Ocem, od koga ime svakom očinstvu na nebu i na zemlji: neka vam dadne po bogatstvu Slave svoje ojačati se po Duhu njegovu u snazi za unutarnjeg čovjeka da po vjeri Krist prebiva u srcima vašim te u ljubavi ukorijenjeni i utemeljeni mognete shvatiti sa svima svetima što je Dužina i Širina i Visina i Dubina te spoznati nadspoznatljivu ljubav Kristovu da se ispunite do sve Punine Božje. 
  (Ef 3,18) 

  Bog s Vama

Privitci