Login

Život blaženoga našeg oca Franje (kraći životopis) – fra Toma Čelanski

Krešo William Bello, 30.09.2018. 00:00

I danas se pronalaze novi spisi: Život blaženoga našeg oca Franje (kraći životopis) – fra Toma Čelanski

Na stranicama Vijeća franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, na ovom linku, objavljen je novopronađeni životopis Franje Asiškog koji je napisao fra Toma Čelanski.

 

 

Francuski povjesničar J. Dalarun obznanio je 2015. godine otkriće ovoga „novog“ spisa Tome Čelanskog. Već prvi reci potvrđuju da je Toma Čelanski autor ovog djela i otkrivaju okolnosti njegovog nastanka. Toma je izvršio zadatak za vrijeme spomenutog generala Reda (1232-1239), pa time postaje jasno da je Kraći životopis zapravo drugi Tomin životopis, a ne onaj koji se dosad nazivao Drugim životopisom.

Činjenica da se radi o sažetku ne znači da ovaj životopis ne donosi nikakve novine. Od 1229. godine kada je potvrđen Prvi životopis do pisanja novoga prošlo je više godina, pa Kraći životopis bilježi i ono što se događalo u međuvremenu: Franjino tijelo preneseno je u novosagrađenu baziliku, Antun Padovanski proglašen je svetim, kardinal Rajnaldo postao je ostijskim biskupom, preminuo je general Reda Ivan Parenti. Osim toga, dodana su i trideset tri nova čuda. Zbog toga Čelanov poduhvat nije tek puko skraćivanje, nego i aktualizacija Prvog životopisa.

Na ovim stranicama Vijeća Franjevačke zajednice objavit će se kao svojevrsna priprava za blagdan svetoga Franje i njegova preminuća cjelokupno djelo u elektroničkom obliku.