Login

Pitanja i Odgovori

Domagoj Ševerdija, 05.07.2017. 00:00

Najčešća pitanja i odgovori vezanih za DT.

 1. Postoje li ispiti u Dopisnoj teologiji?  
  Svakako, ali na nebu. Vaše znanje provjeravate na temelju pitanja koja se objavljuju na Internetu i međusobno u druženju. Možda i preko e-maila, s kolegama(-icama).

 2. Podupire li nas crkvena vlast? 
  Dakako. Imamo dopuštenje Instituta za teološku kulturu laika i Nadbiskupije zagrebačke.

 3. Jesu li svećenici i teolozi u Dopisnu teologiju uključeni? 
  Nažalost još nisu, ali se nadamo i molimo se dragom Bogu da se to dogodi. Sve bi onda bilo lakše. Ako imate nekog tko bi želio, bilo bi to divno. Ovako smo 'ovce bez pastira'.

 4. Dobije li se na kraju tečaja neka potvrda i koliko ona vrijedi? 
  Da, dobije se na kraju svakog (godišnjeg) tečaja. A vrijedi koliko ste vremena i truda u nju uložili. Inače na tržištu novca i zaposlenja ne vrijedi ništa.

 5. Koliko ciklusa ima? 
  Puno - dovoljno za teološku izobrazbu laika. Pogledajte na http://zrno.fsb.hr/blago/Ciklusi.htm.

 6. Što ako sam spriječen primati tečaj do kraja ili ga ne budem mogao(-la) pratiti? 
  Ništa zato, samo javite da Vam prestanemo sa slanjem materijala i sve je riješeno. Ako je tečaj samo pretežak, a želje ima, onda treba težinu podijeliti sa suPUTnicima i daj Bože zagrijanim teolozima za naš PUT!

 7. Plaća li se školarina? 
  Da, plaća se - molitvom i dobrim djelima, marljivim učenjem i eventualnom suradnjom u pretipkavanju tekstova (ciklostilom) napisanih dokumenata iz 1969. u računalo ili priprave utipkanih dokumenata. Posla ima, za sve koji to žele.

 8. A što će biti u prvom tečaju i kad će on početi? 
  Počet će za novu generaciju 2015. na Uskrs i trajat će do idućeg Uskrsa, svatko će u svoj sandučić primati e-mail pisma svaka tri-četiri tjedna. A koje teme će u njima pisati pogledajte na http://zrno.fsb.hr/blago/PUT-sadrzaj.htm

 9. Znači mi nismo prvi? 
  Ne, niste prvi. Prije Vas je tečaj upisalo 42 prošlogodišnja polaznika i oni dobivaju pisma redoslijedom kako piše na Blagu. Od Uskrsa će tamo pisati i Vaš raspored. A prije prošlogodišnjih polaznika, davne 1969.-1972. bile su i dvije generacije koje su to prošle primanjem pisama preko obične pošte. Imali su neumornog fra Jerka koji se zajedno sa svojim kolegama brinuo o sastancima, druženjima, ispitima...

 10. Kako ćemo čitati pisma? 
  Pisma su pretvorena u .pdf format, kako bi se mogla čitati neovisno o računalu koje imate. Za njihovo čitanje dovoljan Vam je besplatni program koji se zove AcrobatReader a može se uzeti sa site-a http://www.adobe.com klikom na ikonicu 'Get Acrobat Reader'. Nakon instalacije programa svaki .pdf dokument se može pročitati. Čitanje sa zaslona računala je jednostavno, ali možeto dokument ispisati i sebi na papir i uvezati kad se skupi dovoljno.

 11. Jako me interesira tko je organizator dopisne teologije ? 
  Nije tajna: organizator je Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika, Gundulićeva 12/III, Zagreb - s dopuštenjem "Instituta za teološku kulturu laika" i crkvenih vlasti.

Tehnička pitanja

 1. Znam korisničko ime, ali ne znam lozinku. Kako da je saznam?
  U tom slučaju morate obnoviti lozinku preko vaše email adrese s kojom ste se prijavili na DT na poveznici obnova lozinke.
 2. Ne znam korisničko ime niti lozinku. Što trebam učiniti?
  U tom slučaju trebate se javiti svom poslužitelju i tražiti korisničko ime. Kako bi došli do lozinke učinite korak 1. iz Tehnička pitanja.
 3. Kako doći do pisama prijašnjih godina? Sva pisma prijašnjih godina nalaze se na glavnom portalu pod STUDIJ i redna broja godina studija.

Upišite komentar

Prijavite se kako bi mogli ostaviti svoj komentar.