Login

Prvo pismo

Mario Essert, 12.05.2019. 00:00

Drage DT ovčice, sada već prve godine II. ciklusa Dopisne teologije ili 5.godine DT-a ukupno

Pošalji Duha svojega, Gospodine, i obnovi lice zemlje!

Znam da ste pomislili pred koji tjedan: "Ah! Konačno smo ga se riješili idemo dalje u petu godinu." Ali ne. Gospodin ima druge planove i kako smo ostali bez poslužitelja pete godine, to je ova čast i ugodna služba dopala mene da do daljnjega povedem brigu o vama na ovom petom putu. Tko zna, možda se među vama krije nova poslužiteljica ili novi poslužitelj, pa uskoro preuzme tu službu od menei.

Danas je svetkovina Duhova. Čitamo "To rekavši, dahne u njih i kaže im: 'Primite Duha Svetoga.' " (Iv 20,22)

Jeste li kada promatrali umjetnika kako svira na "mješinu"? Uzme dah i napuše mješinu te onda lagano ispuštajući udahnuti zrak iz mješine vještinom svojih prstiju proizvodi zvuk melodije. Slušao sam neke izvedbe klasičnih djela na gajdama ili "mišini" koja su zvučala zaista vrhunski na tom narodnom instrumentu. Nikada ne bih pomislio da iz tog netko bi rekao i neuglednog instrumenta mogu proizaći takve kompozicije.

Postupak sviranja gajde je relativno jednostavan postupak. Udahneš zrak, ispustiš ga u mješinu i počneš svirati. Mješina postaje nasljeđe svirača, posljedica njegovih pluća. Rezultat napora i suprotna instinktu: čovjek se bori za zrak posljednim snagama jer mu život o tome ovisi, a ovdje gajdaš troši svoj dragocjeni kisik i zraka kako bi time nahranio mješinu i proizveo zvuk.

Zašto vam to opisujem? Jeste li se kada zapitali što točno znači "dahne u njih"? Je li Isus stao pred učenike, duboko udahnuo i puhnuo u njih? Jesu li oni "mješine" koje su sada napunjene Duhom Svetim pa trebaju proizvesti krasnemelodije i zvukove, "biti svjetlost svijeta i sol zemlje"? Ili je možda kroz godine naukovanja i susreta unosio riječ Božju u njih te im tako dao "dah života", a u tom trenu im je otvorio oči i rekao "sada sam vam dao sve što imam, dao sam svoj zadnji dah kroz rijčei kojima sam vam prenio ono što je Otac moj dao meni. Idite sada pa i vi činite tako."

Kroz ovu petu godinu Dopisne teologije upravo ćete si postaviti ovo pitanje: "kako ja činim tako?". Gdje se nalazi taj udah zraka koji sam primio, taj "dah" nauka i riječi Božje koji sam primio ali i koji moram dati dalje. Činiti tako! Zajedno smo u tom otkrivanju, zajedno ćemo i otkriti na kraju sebe, kao kršćanina ali i kao čovjeka vjernika.

Nakon što ste uspješno prošli I. ciklus četverogodišnjeg studija, vjerujem da ste postigli svrhu ovog tečaja Dopisne teologije, a to je: „podržati sudionike u njihovu razmišljanju o vjeri i pomoći im njihovu osobnu vjeru unijeti u vjeru Crkve“, kako se navodi u izvatku uvodnog pisma p. Jerka Fućka.

II. ciklus traje tri godine i u njemu se: „želi izložiti kako se kršćanska vjera treba shvatiti, živjeti i iskazivati kao odgovor upravo na pitanje sadašnjice i kao presudna Božja pomoć čovjeku našega vremena i trenutka.“

Tema prve godine je „Kršćanin u vremenu i prostoru“. Naslovi 8 pisama koje ćete dobiti su:

  1. Vjernik u našem vremenu
  2. Kako ljudi doživljavaju sebe
  3. Čovjek pred pitanjem životnoga smisla
  4. Kršćanstvo i svjetske religije – u dijalogu o Bogu i čovjeku
  5. Bog se objavio
  6. Svjedočanstvo Novog zavjeta o Kristu – putovi tumačenja
  7. Isusovo uskrsnuće i spasonosno značenje Isusove smrti
  8. Što može povijesno – kritička metoda o Isusu iz Nazareta

Završna molitva današnje II. večernje glasi:

Bože, ti otajstvom današnje svetkovine posvećuješ u svakom plemenu i narodu cijelu Crkvu. Izlij na sav svijet darove svoga Duha: što si svojom dobrotom učinio na počecima Crkve, to i danas izvrši u srcu svojih vjernika. Po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu tvome, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.

Neka ova molitva prati vaš rad i nagradi vaš trud tokom cijele ove školske godine dok "to i danas izvrši u srcu svojih vjernika".

Miran vam i dobar tjedan pred vama

Vaš poslužitelj Krešo

Privitci