Login

Prvo pismo

Mario Essert, 28.05.2023. 00:00

Gospodine, Bože naš,

divno li je ime tvoje po svoj zemlji,

veličanstvom nebo natkriljuješ!

 

U ustima djece i dojenčadi

hvalu si pripravio protiv neprijatelja,

da postidiš mrzitelja, tlačitelja.

 

Gledam ti nebesa, djelo prstiju tvojih,

mjesec i zvijezde što ih učvrsti —

pa što je čovjek da ga se spominješ,

sin čovječji te ga pohađaš?

(Ps 8 1-3)

Ovako počinje Psalmodija službe Čitanja Liturgije časova na svetkovinu Presvetog Trojstva. Pjesma Davidova kojom iskazuje hvalu Darežljivosti Stvoriteljevoj. Poput iskaza začudnosti da ispod tako velikih nebeskih tijela  Gospodin gleda na malene i daruje im - Psalme. Pjesme za one koji ove godine kreću Četvrtim Putem Dopisne teologije kako bi mogli čista srca i vedra uma prihvatiti najljepše molbe, hvale i zahvale koje su satkane u kanticima Psaltira.

Mir i dobro,

Nedjelja koju smo proslavili dan je kada slavimo Uskrsnuće našega Gospodina Isusa Krista. Istina - baš ova nedjelja je dvostruki blagdan: Pedesetnice, Duha Svetoga, Branitelja. Svake nedjelje iznova u nama se budi radost otkrivanja Uskrsnuća, te Radosne vijesti. On živi. Ali ne samo da On živi - nego On živi u nama. I mi postajemo Mi.

Psalam 81 pjeva:

Nek’ zazvuče žice, nek’ se čuje bubanj,
svirajte u milozvučnu harfu s citarom!

Zatrubite u rog za mlađaka,
za uštapa, na svetkovinu našu!

Jer to je propis Izraelu,
zapovijed Boga Jakovljeva.

Takav je zakon dao Josipu
kad je izlazio iz zemlje Egipta.

Šapat tajnovit čuh:
»Oslobodih od tereta rame njegovo,
ruke su mu slobodne od košare.

U tjeskobi si zavapio i ja te izbavih;
iz gromovna oblaka odgovorih tebi,
iskušah te kod vodâ meripskih.

Nek’ ne bude u tebe drugog boga
i ne klanjaj se bogu tuđem!

Ja sam Gospodin, Bog tvoj
koji te izvedoh iz Egipta:
otvori svoja usta da ih napunim!«?

To je pjesma koja opisuje tvoju nakanu, tvoju odluku, tvoj put u ovoj 4. godini Dopisne teologije. Postojanost puta kojim si krenula, kojim si krenuo, prihvativši glas Gospodnji da proučavaš Njegovu Riječ putem Dopisne teologije, snaga zajedništva očituje se i među vama koji čitate ovo pismo. Ti - jedna ili jedan između njih stotinu i petnaest i tebe jedne ili jednoga koji u jedinstvu Duha i Crkve čiji ste udovi čekate početak Psalama. Okupljeni ste na istom mjestu - oko Interneta. "kod mog Boga nagrada će biti vaša".

A onda, jer On sve zna, počinje Psalam 139:

Gospodine, proničeš me svega i poznaješ,

ti znaš kada sjednem i kada ustanem,
izdaleka ti već misli moje poznaješ.

Hodam li ili ležim, sve ti vidiš,
znani su ti svi moji putovi.

Ima tome sad već dosta godina kako sam otkrio Liturgiju časova i u njoj toliko osobnih doživljaja. Svaki dan u kojemu otvorim Časoslov pronađem, ili u Himnu, ili u Čitanjima, ili u Psalmima, ili u Molbenicama ili u nečem petom, Riječ za mene. Ta riječ je osobna, upućena je samo meni, i svjedoči o nečemu što je proteklo u tom danu ili što znam da dolazi u njemu. Osjećam nad tim snagu Duha i zahvalnost Gospodinu koju onda mogu još iskrenije kliktati upravo kroz Psalme. Želim ovim kratkim svjedočenjem dati i poticaj svima vama da obogaćujemo jedni druge susretima na stranicama DT-a, na našem godišnjem susretu, nekada u Samoboru, na Taboru uoči prve nedjelje Došašća i na maloj školi Biblije u Cerniku iduće godine u kasnu zimu ili rano proljeće, kada malo zatopli.

Znam da ste nestrpljivi kako bi počeli čitati i proučavati sve što vam je fra Jerko Fućak sa svojim suradnicima pripremio u ovogodišnjoj temi - Psalmi. Nakon što unesete svoje korisničko ime i lozinku na stranici DT-a, Prvo Pismo vas strpljivo čeka da ga preuzmete u pretincu „4. godina“:

http://dt.com.hr/?site_id=11

I za rastanak "A ti dijete, prorok ćeš se svevišnjega zvati, jer ćeš ići pred Gospodinom da mu pripraviš putove.". Da, to su riječi tebi upućene.

Naša se duša Gospodinu nada,
on je pomoć i zaštita naša.
Srce nam se u njemu raduje,
u njegovo sveto ime mi se uzdamo.
Neka dobrota tvoja, Gospodine, bude nad nama,
kao što se u tebe uzdamo!

(Ps 33)

U Zagrebu, 28. svibnja 2023.

Pošalji Duha svojega, Gospodine, i obnovi lice zemlje!

Vaš poslužitelj, Krešo

 

Privitci