Login

8. pismo

„Hrvatski se narod odnjihao u krilu svete Crkve Katoličke

i od nje dobio mnoštvo duhovnih i vremenitih dobara.“ 

Bl. Ivan Merz

Katica Šarlija, 10.05.2020.

Popratno uz 7. pismo

 

 

 

Katica Šarlija, 27.04.2020.

7. pismo

Ovdje možete preuzeti 7. pismo završne godine DT-a!

Katica Šarlija, 27.04.2020.

6. pismo

O blagdanu bl. Alojzija Stepinca u Pretincu pisama možete preuzeti 22. pismo DT.a!

Katica Šarlija, 10.02.2020.

Popratno uz 6. pismo

Dragi polaznici 7. godine Dopisne teologije!

O blagdanu bl. Alojzija Stepinca do vas dolazi 22. pismo II. ciklusa koje progovara o različitim aspektima KRŠĆANSKOGA POZIVA.

Katica Šarlija, 10.02.2020.

5. pismo

O blagdanu sv. Nikole Tavelića stže novo pismo u Pretincu pisama!

Katica Šarlija, 14.11.2019.

Popratno uz 5. pismo

Sveti Nikola Tavelić, prvi hrvatski svetac (1340-1391)

 

Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga;

a tko izgubi život svoj poradi mene, taj će ga spasiti. (Lk 9, 24)

Katica Šarlija, 14.11.2019.

Popratno uz 4. pismo

Što se tiče moje vjere, ne poznajem ni jedne druge vjere koja bi bila prava vjera.

Zato sam pripravan i tisuću puta radije umrijeti negoli je izdati.

Sveti Marko Križevčanin

(Križevci, 1589. - Košice, 7. IX. 1619.)

Katica Šarlija, 07.09.2019.

4. pismo

Katica Šarlija, 07.09.2019.

Popratno uz 3. pismo

Bl. Augustin Kažotić  

"Onaj koji mene blaguje, živjet će po meni." (Iv 6,57)

 

 

 

 

Katica Šarlija, 03.08.2019.

3. pismo

Dragi polaznici DT-a!

19. pismo II. ciklusa i dodatak uz njega možete preuzeti u pretincu pisama!

Katica Šarlija, 03.08.2019.

Popratno uz 2. pismo

Živjeti samo za Boga, ljubeći ga iznad svega.

Sve činiti za njegovu ljubav.

Vršiti u svemu njegovu svetu volju.

Raditi i moliti da se svijet obrati Gospodinu Bogu.

Odluke, godine 1912.

Bl. Marija Propetog Isusa Petković

 

 

Katica Šarlija, 09.07.2019.

2. pismo

Dragi polaznici 7. g. Dopisne teologije!

Danas, na blagdan bl. Marije Propetog Isusa Petković možete preuzeti novo, 18. pismo II.ciklusa, kao i pročitati popratno pismo uz njega.

Srdačno vas pozdravljam i želim uspješno proučavanje i studiranje!

Vaša poslužiteljica Katica

 

Katica Šarlija, 09.07.2019.

Raspored slanja pisama

Dragi polaznici 7. godine DT-a!

Kako biste znali organizirati vrijeme i dinamiku proučavanja materijala završne godine, donosimo vam raspored objave materijala u Pretincu Pisama.

Katica Šarlija, 12.05.2019.

Popratno uz 1. pismo

Dragi polaznici Dopisne teologije! U ovoj završnoj 7. godini DT-a pred nama je ukupno 8 pisama. Prva tri pisma sadržajno se nastavljaju na završnu temu prethodne godine i govore o Božjem spasovnom djelovanju po Crkvi, dok je ostalih pet pisama uokvireno u tematsku cjelinu koja pokušava rasvijetliti odgovore na Božje spasiteljsko djelovanje. 17. pismo II. ciklusa DT-a nosi naslov: Crkva- znak Božje ljubavi medu ljudima, a u njegovom uvodnom dijelu čitamo da "ovo pismo želi na temelju svega što se Crkvi kritički prigovara i što se od nje očekuje, istražiti što je zapravo zadaća Crkve i što Crkvu u svim njezinim udovima osposobljuje da ispuni tu zadaću..." Crkva je zajedništvo okupljenih, onih koji su uzvjerovali Ljubavi, kako kaže apostol Ivan. Taj Duhom Svetim preporođeni Božji narod participira u poslanju Kristovu- da ga svjedoči i objavljuje tamo gdje svatko od nas živi i radi, u svim svojim odnosima. Crkva nam neumorno predaje i tumači Objavu Božju, a Duh Sveti u njoj pali posebna svjetla da bi Crkva uvijek iznova pozivala i oduševljavala ljude za potpuno prihvaćanje misterija Kristova otkupljenja. Tako ćemo i mi tijekom ove naše završne godine Dopisne teologije, uz proučavanje prekrasnih i poticajnih tekstova, promišljati i o našem vlastitom poslanju i mjestu u Crkvi, upirući svoj pogled u hrvatske svece i blaženike čiji su životi toliko svijetlili da su nam postavljeni kao uzori za nasljedovanje. Uz naše ovogodišnje prvo studijsko pismo tako gledamo u sv. Leopolda Bogdana Mandića - malena tijelom, a velika duhom. Punih 40 godina proveo je kao ispovjednik u maloj sobici uz tihu kapucinsku crkvicu u Padovi. Izbica, gotovo bez zraka i svjetla, studena zimi i zagušljiva ljeti, sa starom i okrnjenom stolicom i malim klecalom u podnožju križa što visi na golom zidu, postala je mjesto gdje su tisuće pokornika upoznale opraštajuću Božju ljubav. Kako je iz rodnog gradića Herceg Novog ponio ranu podijeljenosti na katolike i pravoslavce, učinio je zavjet da će svakog pokornika primiti kao "kršćanskog brata s Istoka". Tako je ne samo svakome pokorniku posvećivao najveću pažnju i ljubav, nego je svoju ispovjedaonicu, kao mjesto pokore i žrtve, učinio sredstvom osobnoga posvećenja i ekumenskog apostolata. Kao graditelj mostova među narodima, lik sv. Leopolda Mandića postao je tako preteča i uzor svim građanima ujedinjene Europe koja se rađa u naše dane. Sadašnje prilike u svijetu požuruju dužnost Crkve da svi ljudi, danas tješnje povezani različitim društvenim, tehničkim i kulturnim vezama, postignu i potpuno jedinstvo u Kristu. Našoj Crkvi danas, da bi bila uvjerljiva i privlačna, treba svetaca više nego ikada. Stoga, neka nas u proučavanju kako Crkva posadašnjuje u Kristu darovano spasenje, nadahnjuje i vodi zagovor sv. Leopolda Bogdana Mandića, koji je u potpunosti živio Isusov život s Crkvom! Zajedno s njim hodimo prema idealu svetosti, na koju smo svi pozvani i prema kojoj i kroz studij Dopisne teologije težimo!   Vaša poslužiteljica Katica Šarlija  

Katica Šarlija, 12.05.2019.

1. pismo

Ovdje u privitku možete preuzeti prvo pismo 7. godine DT-a! 

Katica Šarlija, 12.05.2019.