Login

Osmo popratno pismo

Dragi svi,

šaljem u privitku popratno pismo:

Pod vodstvom Duha Uskrslog Isusa

Vjernik se kreće prema onome što ima doći.

Takva se vjera ne usredotočuje ni na Isusovu smrt,

Ni na svoju vlastitu, jer onaj tko vjeruje da je

Isus Uskrsnuće i život – neće umrijeti nikada.

(Biblija danas, br. 4, 2013.)

(klikom na naslov - otvorit će se sveza na privitak)

 

Željka Mihljević, 12.03.2018.

Osmo pismo

Evo 8.pisma u privitku.

Željka Mihljević, 12.03.2018.

Sedmo pismo

Drage ovčice, Stiže vam predzadnje pismo uoči Pepelnice Želim vam obilje Božjeg blagoslova i ugodno čitanje.  Željka  

Sanja Bašić, 27.01.2018.

Šesto pismo

dragi polaznici 5.godine DT-a,

 

U privitku je 6.pismo!

Sanja Bašić, 12.12.2017.

šesto popratno pismo

 

„…Danas se čuje događaj novi                                                                  Ta vam se sreća danas dogodi

U zemlji našoj, i jeste ovi:                                                                            što vam se Janje nebesko rodi.

„Braćo pastiri, pohitite                                                                                 Ovo je Janje ono milo

Betlehemskoj štali i vidite                                                                            Koje je sav svijet izbavilo:

Jedno nebesko Djetešce,                                                                             Jedno nebesko Djetešce

U krilu Majke Djevice!“                                                                                U krilu Majke Djevice…“

 

Dragi prijatelji, sudionici prve godine II. ciklusa Dopisne teologije!

 

Šesto pismo dobivate uoči svetkovine Božića o kojem p. Bonaventura Duda u svojoj knjizi „Svijeta Razveselitelj“ između ostalog piše:

„Božić je ushitan blagdan baš zato što se dogodio. Sva božićna liturgija duboko je pod dojmom toga događaja, što Onaj koji od vječnosti bijaše Božji Sin, danas postade Sinom čovječjim.

U srcu kršćanstva stoji, dakle, božićni misterij u svojoj bogočovječnosti: na Božić se na zemlji počela pisati povijest Boga, da bi se na nebu otpočela pisati povijest svakog čovjeka.

To nas uvodi u samu bit kršćanstva, u samu srž kršćanske vjere. Kršćanstvo se hoće zbiti. Ne samo u moralnom djelovanju, nego – za sve je kršćansko bivovanje odlučna Kristova riječ: „Ne, neće u kraljevstvo nebesko unići koji govori: Gospodine! Gospodine! – već samo onaj koji bude činio volju moga nebeskog Oca“.

Božić uistinu još nije sasvim dogođen, još se hoće dogoditi. Jer, ovo „Jedno nebesko Djetešce – u krilu majke Djevice“ treba postati „Janje ono milo – koje je sav svijet izbavilo“. Tako se jaslice spajaju s Golgotom. I ta križevna, ali i uskrsna perspektiva daje poseban pečat pravom i iskrenom kršćanskom božićevanju.“

 „Traži Gospodina u jaslicama, traži ga tamo gdje ga netko ne traži, u siromašnome, u jednostavnome, u malenom. Ne traži ga među svjetlima velikih gradova, ne traži ga u vanjštini. Ne traži ga u svem tom poganskom sjaju koji nam se nudi svakoga trenutka. Traži ga u stvarima neobičnim i onima koje te iznenađuju“.  (papa Franjo)

Vjerujemo da će nam na tom putu iskrenog božićevanja pomoći i proučavanje pisama p. Jerka Fućka!

Hvaljen Isus i Marija! Svima želim blagoslovljen i sretan Božić i Novu godinu!

Željka Mihljević

 

 

Željka Mihljević, 12.12.2017.

Peto pismo

... u privitku je popratno i peto pismo.

Sanja Bašić, 09.11.2017.

Prijava za godišnji susret u Taboru

Dragi polaznici 5.god. DT-a,

javljam Vam da smo dostojno i radosno proslavili 25.-godišnjicu smrti začetnika Dopisne teologije fra Jerka Fućka, u Zagrebu i na Taboru a sada nam svima predstoji naš godišnji jesenski vikend-susret na Taboru u Samoboru pa vas molim da se prijavite na naslovnoj stranici mrežnih stranica DT-a.

Vidimo se uskoro, za oko 3 tjedna!

Hvaljen Isus i Marija

Željka Mihljević

Željka Mihljević, 05.11.2017.

dragi polaznici 5.god.DT-a,

 

Sve vas pozivam da svojom nazočnošću doprinesete proslavi 25.-godišnjice preminuća fra Jerka Fućaka prema programu koji je upravo stavljen na našu naslovnu mrežnu stranicu DT-a.

Radosno vas očekujemo

Željka MIhljević

Željka Mihljević, 22.10.2017.

Četvrto pismo

U par klikova preuzmite četvrto pismo "Kršćanstvo i svjetske religije".

Na početku se tumači što je uopće religija, njena povezanost s čovjekom i kako se razvila, a nastavlja se temom kršćanskog poslanja i naše zadaće u njemu te se predstavljaju pojedine religije.

Dalje otkrijte sami :)

Željka /Sanja/Sanja Bašić, 08.10.2017.

Četvrto popratno pismo

... nalazi se u privitku!
Božji blagoslov sa svima,
  Željka

Željka Mihljević, 08.10.2017.

Treće pismo

Popratno pismo imate objavljeno od svoje poslužiteljice Željke, ispod.

Mario Essert, 13.09.2017.

Treće popratno pismo

Djevice bez ljage! Zvijezdo što sjaš Kristom

I po kojoj On je meni darovan!

Sakrij mene, Majko, koprenom ti čistom

Samo ovaj dan.

                                                (Mala Terezija)

 

Zagreb, 8.9.2017.

Dragi prijatelji, sudionici II ciklusa Dopisne teologije!

 

Treće pismo dobivate uoči blagdana Male Gospe kojim se proslavlja rođenje Blažene Djevice Marije jer „…Crkva se u Mariji divi i uzvisuje najodličniji plod otkupljenja, i u njoj s radošću promatra, kao u najčistijoj slici, ono što sama želi da bude i nada se da će biti.“ (Drugi Vatikanski koncil).

Naslov ovog pisma je „Čovjek pred pitanjem životnog smisla“ u kome se „…izričito bavimo pitanjem smisla. Pokazujemo da se i danas postavlja pitanje smisla i da se ono doživljava (1.pogl.). Onda nastojimo uočiti da ljudi danas zaobilaze i potiskuju pitanje smisla. Istražujemo kako to čine (2.pogl.). Na trećem mjestu objašnjavamo kako različite znanosti koje se bave čovjekom gledaju na pitanje smisla i koje su odgovore na to pitanje dali i daju najutjecajniji svjetonazori (3.pogl.). U posljednjem dijelu dokazujemo da je pitanje o smislu u konačnici pitanje o Bogu. Tek se tako može naći valjan odgovor na to pitanje (4.pogl.).“ (Iz uvoda 3.pisma).

Donosim i citat propovijedi o. Nikole Vukoje na Malu Gospu. „…Dok slušamo s pažnjom i vjerom Božju Riječ uvodnoga prologa Matejeva evanđelja, mora nam srce zadrhtati. Bog poručuje da nema nijednoga čovjeka koji se barem nekome ne rađa, da nema i ne može biti nikoga tko se ne bi mogao barem nekome roditi! Ima li za nas ljude važnije riječi od ove koja nam kazuje da nijedan život ne treba biti uzaludan, ne smije biti promašen, ako nas nadahnjuje vjera da se rađamo od drugih i za druge!

I još više: ono što zapravo daje sigurnost ovim riječima jest istina da se za nas rodio Sin Božji, a rodila se za nas i njegova mati Marija. U toj istini nalazimo sigurnost koju valja živjeti s radošću i spremnošću: život davati drugima i tako njegovati nadu u bolji svijet…“

U traženju i pronalaženju našeg životnog smisla, uz Božji blagoslov, neka nam bude na pomoći i ovo pismo p. Jerka Fućaka.

Onima koji žele nešto više, preporučujem još neke knjige vezano za ovu temu: Rick Warren – Svrhovit život (izdavač: Verbum), zatim: Viktor E. Frankl: Zašto se niste ubili (o traženju smisla života), i mnoge druge.

Hvaljen Isus i Marija!

Željka Mihljević

 

Sanja Bašić, 12.09.2017.

Drugo pismo

Dragi DT- ovci,

          Evo prije godišnjih odmora dobivate drugo pismo pete godine odnosno prve godine drugog ciklusa našeg DT-a.

          Čovjek kao biće iskustva, njegovo dozrijevanje i razvoj, njegov životni prostor te praiskonski ljudski doživljaji: sloboda, krivnja i smrt – sve su to teme ovog pisma koje jedva čeka da ga „otvorite“ i proučite.

        

        Hvaljen Isus i Marija!

 

                                                                  Željka Mihljević

Sanja Bašić, 05.07.2017.

Prvo pismo

 Drage DT-ovčice,  evo preuzmite jednim klikom svoje prvo pismo. Sljedeće stiže početkom srpnja jer ovaj ljetni predah ne znači odmor od dobrog štiva nego naprotiv - to mora biti dodatak svakom odmoru.

Srdačan pozdrav i Božji blagoslov

Željka

Mario Essert, 15.05.2017.