Login

Osmo pismo

Evo 8.pisma u privitku.

Željka Mihljević, 20.03.2020.

Sedmo pismo

Dragi prijatelji, sudionici II. ciklusa Dopisne teologije!

Sedmo pismo koje nosi naslov „Isusovo uskrsnuće i spasenjsko značenje Isusove smrti“ dobivate uoči Svijećnice, blagdana Isusova prikazanja u Hramu.

…U ovom pismu želimo razmotriti značenje Uskrsnuća, njegovo osnovno spasenjsko značenje, značenje za vjeru svjedoka i tako za vjeru svakoga kršćanina. Želimo osim toga promotriti koji je spasenjski smisao Isusove smrti u svjetlu Isusova uskrsnuća za vjeru Pracrkve i tako za našu vjeru… (Iz Uvoda)

Sanja Bašić, 02.02.2020.

Šesto pismo

Dragi prijatelji, sudionici prve godine II. ciklusa Dopisne teologije!

Šesto pismo dobivate uoči svetkovine Božića o kojem p. Bonaventura Duda u svojoj knjizi „Svijeta Razveselitelj“ između ostalog piše:

„Božić je ushitan blagdan baš zato što se dogodio. Sva božićna liturgija duboko je pod dojmom toga događaja, što Onaj koji od vječnosti bijaše Božji Sin, danas postade Sinom čovječjim.

U srcu kršćanstva stoji, dakle, božićni misterij u svojoj bogočovječnosti: na Božić se na zemlji počela pisati povijest Boga, da bi se na nebu otpočela pisati povijest svakog čovjeka.

To nas uvodi u samu bit kršćanstva, u samu srž kršćanske vjere. Kršćanstvo se hoće zbiti. Ne samo u moralnom djelovanju, nego – za sve je kršćansko bivovanje odlučna Kristova riječ: „Ne, neće u kraljevstvo nebesko unići koji govori: Gospodine! Gospodine! – već samo onaj koji bude činio volju moga nebeskog Oca“.

Željka Mihljević

Sanja Bašić, 21.12.2019.

Peto pismo

Dragi prijatelji, sudionici prve godine II. ciklusa Dopisne teologije!

Pred Vama je peto pismo koje nosi naslov „Bog se objavio“. U uvodu stoji da ono želi: „…protumačiti kako se Bog objavio ne samo riječima nego i po svom spasonosnom djelovanju u povijesti (1. poglavlje). Ono želi pokazati, kako se Bog sam tako objavio a da se nije izručio čovjeku na volju (2.poglavlje). Pismo želi pojasniti da se Bog objavio po ljudima – spisi Starog i Novog zavjeta nastali su iz povijesti Izraela i Pracrkve (3. poglavlje). Konačno se želi istražiti pitanje, kako je mogla Objava Božja unatoč grijehu i promašaju Crkve po toj Crkvi živa do nas stići (4. poglavlje).

Željka Mihljević

Sanja Bašić, 09.11.2019.

Četvrto pismo

Dragi prijatelji, sudionici prve godine II. ciklusa Dopisne teologije!

Četvrto pismo dobivate po Gospi od krunice. Molitvom krunice „…povjeravamo sebe, ljude oko nas, narod, Crkvu, svakog čovjeka Božjoj ljubavi da se događa obraćenje srdaca i da dođe Kraljevstvo Božje u ljudske duše i mir među ljudima.“ (kardinal Franjo Kuharić)

U privtku je pismo i četvrto popratno pismo!
   Željka MihljevićSanja Bašić, 09.10.2019.

Treće pismo

Dragi prijatelji, sudionici II ciklusa Dopisne teologije!

Treće pismo dobivate uoči blagdana Male Gospe kojim se proslavlja rođenje Blažene Djevice Marije jer „…Crkva se u Mariji divi i uzvisuje najodličniji plod otkupljenja, i u njoj s radošću promatra, kao u najčistijoj slici, ono što sama želi da bude i nada se da će biti.“ (Drugi Vatikanski koncil).

Mario Essert, 08.09.2019.

Drugo pismo

Dragi DT- ovci,

          Evo prije godišnjih odmora dobivate drugo pismo pete godine odnosno prve godine drugog ciklusa našeg DT-a.

          Čovjek kao biće iskustva, njegovo dozrijevanje i razvoj, njegov životni prostor te praiskonski ljudski doživljaji: sloboda, krivnja i smrt – sve su to teme ovog pisma koje jedva čeka da ga „otvorite“ i proučite.

        

        Hvaljen Isus i Marija!

 

                                                                  Željka Mihljević

Sanja Bašić, 03.07.2019.

Prvo pismo

Dragi prijatelji, sudionici prve godine II. ciklusa Dopisne teologije (5.godine DT-a)!

Želim vam svima srdačnu dobrodošlicu na petu godinu studija Dopisne teologije.

Ove ću vas godine pratiti ja, Željka Mihljević. Želim vam se ukratko predstaviti. Po struci sam profesor - prevoditelj za engleski i njemački jezik. Dopisnu teologiju sam završila 2010.godine, a diplomirala sam i dvogodišnji Sustavni studij duhovnosti u Remetama. Silno me zanima sve u vezi Boga i Božjih stvarnosti, a veselim se i izletima i hodočašćima. Uz to sam i majka dviju kćeri i ponosna baka dviju unučica.

 

Mario Essert, 12.05.2019.