Login

Četvrto pismo

U par klikova preuzmite četvrto pismo "Kršćanstvo i svjetske religije".

Na početku se tumači što je uopće religija, njena povezanost s čovjekom i kako se razvila, a nastavlja se temom kršćanskog poslanja i naše zadaće u njemu te se predstavljaju pojedine religije.

Dalje otkrijte sami :)

Željka /Sanja/Sanja Bašić, 08.10.2017.

Četvrto popratno pismo

... nalazi se u privitku!
Božji blagoslov sa svima,
  Željka

Željka Mihljević, 08.10.2017.

Treće pismo

Popratno pismo imate objavljeno od svoje poslužiteljice Željke, ispod.

Mario Essert, 13.09.2017.

Treće popratno pismo

Djevice bez ljage! Zvijezdo što sjaš Kristom

I po kojoj On je meni darovan!

Sakrij mene, Majko, koprenom ti čistom

Samo ovaj dan.

                                                (Mala Terezija)

 

Zagreb, 8.9.2017.

Dragi prijatelji, sudionici II ciklusa Dopisne teologije!

 

Treće pismo dobivate uoči blagdana Male Gospe kojim se proslavlja rođenje Blažene Djevice Marije jer „…Crkva se u Mariji divi i uzvisuje najodličniji plod otkupljenja, i u njoj s radošću promatra, kao u najčistijoj slici, ono što sama želi da bude i nada se da će biti.“ (Drugi Vatikanski koncil).

Naslov ovog pisma je „Čovjek pred pitanjem životnog smisla“ u kome se „…izričito bavimo pitanjem smisla. Pokazujemo da se i danas postavlja pitanje smisla i da se ono doživljava (1.pogl.). Onda nastojimo uočiti da ljudi danas zaobilaze i potiskuju pitanje smisla. Istražujemo kako to čine (2.pogl.). Na trećem mjestu objašnjavamo kako različite znanosti koje se bave čovjekom gledaju na pitanje smisla i koje su odgovore na to pitanje dali i daju najutjecajniji svjetonazori (3.pogl.). U posljednjem dijelu dokazujemo da je pitanje o smislu u konačnici pitanje o Bogu. Tek se tako može naći valjan odgovor na to pitanje (4.pogl.).“ (Iz uvoda 3.pisma).

Donosim i citat propovijedi o. Nikole Vukoje na Malu Gospu. „…Dok slušamo s pažnjom i vjerom Božju Riječ uvodnoga prologa Matejeva evanđelja, mora nam srce zadrhtati. Bog poručuje da nema nijednoga čovjeka koji se barem nekome ne rađa, da nema i ne može biti nikoga tko se ne bi mogao barem nekome roditi! Ima li za nas ljude važnije riječi od ove koja nam kazuje da nijedan život ne treba biti uzaludan, ne smije biti promašen, ako nas nadahnjuje vjera da se rađamo od drugih i za druge!

I još više: ono što zapravo daje sigurnost ovim riječima jest istina da se za nas rodio Sin Božji, a rodila se za nas i njegova mati Marija. U toj istini nalazimo sigurnost koju valja živjeti s radošću i spremnošću: život davati drugima i tako njegovati nadu u bolji svijet…“

U traženju i pronalaženju našeg životnog smisla, uz Božji blagoslov, neka nam bude na pomoći i ovo pismo p. Jerka Fućaka.

Onima koji žele nešto više, preporučujem još neke knjige vezano za ovu temu: Rick Warren – Svrhovit život (izdavač: Verbum), zatim: Viktor E. Frankl: Zašto se niste ubili (o traženju smisla života), i mnoge druge.

Hvaljen Isus i Marija!

Željka Mihljević

 

Sanja Bašić, 12.09.2017.

Drugo pismo

Dragi DT- ovci,

          Evo prije godišnjih odmora dobivate drugo pismo pete godine odnosno prve godine drugog ciklusa našeg DT-a.

          Čovjek kao biće iskustva, njegovo dozrijevanje i razvoj, njegov životni prostor te praiskonski ljudski doživljaji: sloboda, krivnja i smrt – sve su to teme ovog pisma koje jedva čeka da ga „otvorite“ i proučite.

        

        Hvaljen Isus i Marija!

 

                                                                  Željka Mihljević

Sanja Bašić, 05.07.2017.

Prvo pismo

 Drage DT-ovčice,  evo preuzmite jednim klikom svoje prvo pismo. Sljedeće stiže početkom srpnja jer ovaj ljetni predah ne znači odmor od dobrog štiva nego naprotiv - to mora biti dodatak svakom odmoru.

Srdačan pozdrav i Božji blagoslov

Željka

Mario Essert, 15.05.2017.